|
Verspreiding van de naam
Tot nu toe onderscheiden we vier families waarvan we de onderlinge verbanden nog niet hebben kunnen vaststellen.
Maar zoals gezegd leiden alle onderzochte lijnen wel naar hetzelfde gebied, langs de Niers tussen Kevelaer en Gennep.
- De stamvader Gerardus (*1750) van wat we de Nijmeegse tak noemen is een zoon van het Kervenheimse echtpaar Petrus Ingenbleek en Catharina Plancken, gehuwd in 1744. De laatste generaties van deze tak zijn de laatste jaren verder uitgezwermd dan vroeger het geval was, en wonen nu in bijv. Schijndel, Oss en Wageningen, maar ook in Hoorn.
- De oorsprong van de Hassumse/Gaesdoncker lijn ligt bij het echtpaar Johann Ingenbleek en Hendrina Gruntiens die in 1722 in Kervenheim huwden. Hun zoons Theodorus en Wilhelmus trouwden in Hassum. Een verbinding met bovenstaande Petrus is nog niet gevonden.
Deze lijn heeft in de loop van de tijd nogal wat uitlopers opgeleverd.
Van de Hassumse tak stammen o.a. af:
- de Belgische Ingenbleeks, nakomelingen van Mathias (*1815 Gaesdonck) die als onderwijzer naar Sint Truiden trekt en daar drie maal huwt.
- de Ingenbleeks die nu voornamelijk in Kevelaer-Achterhoek wonen, via Uedemerbruch en aanvankelijk Pfalzdorf waar een Mathias (*1812 Hassum, gehuwd met Anna Catharina Schmitz) rond 1850 gaat wonen.
- de bakker-families die zich vanuit Kranenbrug-Frasselt vestigden in Rindern, Kleve en Kevelaer, maar ook in Wattenscheid. Hun stamvader is Gerhard Hubert (*1858 Gaesdonck, getrouwd met Maria Margaritha Geerling).
- In Weeze wonen twee grotere (tot nu toe onafhankelijke) families Ingenbleek, waarvan er één afstamt van Johann (*1833 Hassum) die er twee maal trouwde. Nazaten wonen behalve in Weeze ook in o.a. Kevelaer, Uedem en Dortmund.
- De families die nu in Oeffelt en Haps (westelijk van Gennep) wonen zijn een vroege aftakking. Gerardus, geboren in 1812 als zoon van Johann die in Hommersum woonde, en kleinzoon van bovengenoemde Theodorus, trouwt met de Oeffeltse Petronella Melsen.
- Tenslotte zijn er natuurlijk ook nazaten in de directe omgeving blijven wonen, als in Goch (en vandaar Pfalzdorf en Uedem), Asperden en Siebengewald.
- De andere familie die nu nog voornamelijk in Weeze woont zijn nakomelingen van een Johann Heinrich, 1879 geboren in Winnekendonk, die zich met zijn tweede vrouw Elisabeth Engbroks in Weeze vestigt als schoenmaker. Deze lijn gaat terug op het echtpaar Johannes Ingenbleek en Johanna Huyskens die in 1726 trouwden in Twisteden.
Verwant met deze tak is een derde Weezer familie waarvan zover bekend geen naamdragers meer in die plaats woonachtig zijn. In de tweede helft van de negentiende eeuw zoeken twee broers het een stuk verderop: Jacob (*1850) naar de omgeving van Mulhouse, Gerhard Everhard (*1852) naar Rotterdam, later Den Haag. Van beiden leven nog nakomelingen in die streken.
-
De Amsterdamse tak blijkt zijn oorsprong te hebben in Kessel, aan de Niers tussen Gennep en Goch. In de directe omgeving dus, maar een verband met bovenstaande Ingenbleeks is nog niet onomstotelijk vastgesteld. Nazaten van de in 1780 in Kessel geboren Matthijs wonen behalve in Amsterdam ook in Almere, Alkmaar/Bergen(NH) en in Zuid-Afrika.
Al met al blijken we de bakermat van de Ingenbleeks terug te kunnen brengen tot een strook van zo'n 25 km langs de rivier de Niers, van Kevelaer tot de monding in de Maas bij Gennep.
|